Hooiberg / kapschuur

Hooiberg / kapschuur

Hooiberg als bijgebouw

Hooibergen zijn er van vroeger uit in verschillende soorten en maten. Dat wil zeggen: het aantal roeden varieert van 1 tot 8, met of zonder zij-aanbouw, alleen een kap of met een berging eronder, beweegbare kap of vaste kap. De hooiberg werd voornamelijk gebruikt voor de opslag van hooi en het stallen van vee, later meer als berging.

Hooiberg als woning

Tegenwoordig worden veel hooibergen herbouwd op plaatsen waar ze vroeger ooit stonden. En niet zelden is het gebruik aangepast aan deze tijd. Een hooiberg kan worden geplaatst als bijgebouw met de functie van berging, praktijkruimte of Bed & Breakfast (B&B), maar ook als woning of mantelzorgwoning.

Kapschuur

Een kapschuur werd voorheen gebouwd uit praktisch oogpunt. Door de open ruimten en de hoge goot kon er gemakkelijk een tractor onder gestald worden. Kapschuren zien er fraai uit door de mooie gebinten. De kapschuren op de boerenerven worden nog steeds gebouwd in de oorspronkelijke vorm voor het stallen van machines. Maar ook particulieren zijn van de kapschuren gecharmeerd. Er wordt vaker een kleinere versie gebouwd als overdekt terras, carport, berging, hobbyruimte en garage.

Foto’s

Benieuwd hoe hooibergen en kapschuren tegenwoordig worden gebouwd? Kijk naar onze reeds gerealiseerde projecten op de hooiberg / kapschuur projectpagina en filter op schuurwoning en hooiberg/kapschuur.